Stravovanie

Chutné a zdravé jedlo je pripravované priamo v našej školskej kuchyni v súlade s platnými normami a predpismi pre školské stravovanie. Jedálny lístok je pestrý, obohacovaný o čerstvú zeleninu, ovocie a potraviny, ktoré sú pre deti v predškolskom veku pre zdravý rast a vývin veľmi dôležité. Desiata, obed a olovrant sa podávajú priamo v prostredí tried, v príjemnej atmosfére, podporujúcej utváranie pozitívneho vzťahu dieťaťa k jedeniu a k spoločnému stolovaniu.

Milí rodičia, naučte deti správnemu stravovaniu teraz, v dospelosti vám budú vďačné.

10 zásad stravovania detí:

  1. Chuť do jedla je už od jedného roka veku striedavá – deti netreba nútiť.
  2. Treba jesť pravidelne 5x denne.
  3. Pred hlavným jedlom nepodávať iné jedlo ani nápoje (1,5h pred jedlom).
  4. Deti jedia aj očami – jedlo by malo byť upravené, malo by mať rôznu chuť, rôznu konzistenciu, aj rôznu teplotu.
  5. Dôležité sú aj podmienky pri jedle (únava, príjemné prostredie, estetická úprava jedla, psychická pohoda).
  6. Dieťa prirodzene uprednostňuje sladkú chuť, ale sladké potraviny znižujú konzumáciu ostatných jedál.
  7. Sladké potraviny a nápoje podávame obmedzene.
  8. Strava má byť pestrá – príjem energie treba vyvážiť fyzickou aktivitou.
  9. Uprednostniť celozrnné výrobky, zeleninu, ovocie, tuky radšej nenasýtené.
  10. Zabezpečiť prísun vápnika (mliečne výrobky, mlieko – ale nie nízkotučné – odstredené) aj prísun železa (najmä v mäse – hovädzie a teľacie).